måndag 23 april 2012

Lamm!


 
Ida fick lamm först. Hon fick ett tacklamm och ett bagglamm!






 Vi sätter ihop lammningsboxar längs väggen av egenhändigt snickrade grindar och länkar ihop dem med armeringsjärn. Ett mycket billigare alternativ till Knarrhultsgrindarna. Dessutom ger trä ett varmare intryck.


Baggen Skalle-Pär tittar fram längst ner till höger. Han är far till årets lammungar. 


Lammen upptäcker världen utanför lammningsboxen!


Lisabeth är nyfiken. Hon ska lamma för första gången i år. 


Pippis lammungar ligger och vilar i boxen. Visst är dom söta!? Ett dygn gamla. Ett tacklamm och ett bagglamm. 


Tackan Sofia som snart ska lamma!

Nu har vi fått våra första lammungar!! En härlig tid på året!! De första fick jag hjälpa till att försiktigt dra ut. Ida hade inget riktigt värkarbete, men var öppen helt och den första lammungen låg i rätt position, med frambenen och huvudet först. Lammet visade sig vara ganska stort och jag tror att det var orsaken till att hon inte "ansträngde" sig mer att krysta ut sin avkomma. Pippi som lammade igår skötte sig helt själv. Hon lammade snabbt och lätt! Både Ida och Pippi är bra tackor som tar hand om sina lammungar väl och diar dem bra; de har bra modersegenskaper! Redan nu har jag bestämt mig för att spara Pippis tacklamm till ny rekrytering till hösten. Nu återstår att se hur lammen växer!

De första två dygnen får lammen gå med sin mamma i en egen box där de får tid att knyta an till varandra. Innan vi släpper ihop lammen med de andra fåren så märker vi dem i båda öronen. Hade vi haft en stor flock med lamm så hade vi släppt ut lammen och deras mamma till en mindre flock först för att vänja sig vid det, och sedan till den större flocken.

Jag och min sambo har precis varit ute hos fåren efter det att jag skrev ovanstående. När vi kom ut så stod det två nya lamm i den stora boxen!!! Ja så fort kan det gå ibland. Vi var ute för två timmar sedan men då trodde vi inte att någon skulle lamma inom så kort tid! Nu står även dessa två nya lamm med sin mamma Komandoran i en egen liten box. De var pigga och krya och hade redan diat. Det är viktigt att lammen får i sig råmjölk så fort som möjligt. Redan två timmar efter födseln börjar upptaget av antikroppar i tarmen att minska, för att försvinna helt efter åtta timmar.


 

1 kommentar:

  1. De är ju så söta! Vi kommer gärna och hälsar på er och lammen snart.
    Kram Sofia

    SvaraRadera