lördag 25 februari 2012

Fotografen!

  

 Idag har familjen varit hos fotografen! Barnet sov i bilen till fotografen (1,5 timmar), åt lite innan fotograferingen, och var sedan på bästa humör! Hundarna badades igår och fick följa med och vara med på familjebilden och på några barnbilder. Jag hade packat två ombyten för gossen; brunrutiga hängselbyxor med lappar på knäna och farafarströja, samt blå manchester byxa med blå-vitrandig finskjorta. På några bilder sitter gossen mot vit bakgrund, på några i en gammal trälåda, och så några på en fäll. Det är så spännande att se hur korten blir! Om två veckor ska vi på bildvisning och sedan får vi se vad vi beställer! Det är att rekommendera att ta sitt barn till fotografen innan det springer omkring! 

När vi kom hem lagade jag pöspankaka med gräddstuvad vitkål! En mycket god rätt. Här kommer receptet med en liten introduktion!

Pöspannkaka med kryddig lammfärs

 Denna rätt är en variant av den sydafrikanska rätten ”bobotie”. Den ger 4 stora portioner. I Sydafrika används en äggsmet till köttfärsen istället för som i detta recept en ugnspannkaka.  Jag har aldrig provat själv men tror säkerligen att Quorn kan användas som ett vegetariskt alternativ. Både färsen och ugnspannkakssmeten kan förberedas dagen före. 

Färs:
400 g lammfärs eller nötfärs
1 stor gul lök
0,5 tsk hela kardemumma frön
6-8 korn kryddpeppar
2 kryddnejlikor
1 tsk mald eller nystött spiskummin
0,5 msk mald eller nystött koriander
1 tsk salt
1 liten zucchini
2 msk mango chutney
10 torkade aprikoser (kan tas bort)
ca 1 tsk chiliflingor, torkad eller krossad chili eller 2 tsk sambal olek (jag brukar använda sambal olek)
2 msk tomatpuré
smör till stekning och till formen

Pannkaka:
3,5 dl mjölk
1,25 dl vetemjöl
1 msk smör
2/3 tsk salt
0,5 tsk socker
3 ägg

Pannkakssmeten görs med fördel först. Vispa samman kall mjölk och mjöl i en liten tjockbottnad kastrull. Använd gärna en teflonkastrull och en plastvisp. Koka försiktigt upp blandningen med smör, salt och socker. Rör hela tiden och låt sjuda någon minut. Låt svalna. Rör ner äggen ett i taget.

Finhacka löken. Mortla kardemumma, kryddpeppar och nejlikor. Fräs löken i rikligt med smör i en stekpanna tillsammans med de mortlade kryddorna till s löken är helt mjuk och gyllene. Låt det ta tid! Rör ner spiskummin och koriander sista minuten.  Smula ner köttfärsen, salta och stek tills färsen fått lite färg. Tärna under tiden zucchinin fint. Strimla aprikoserna. Vänd ner zucchini, aprikoser, chili och tomatpuré. Fortsätt fräsa under omrörning tills zucchinin mjuknat. Slå på lite vatten (ca 2 dl) allteftersom så att det inte blir för torrt. Rör ner mango chutney och smaka av med salt och kanske mer chili. Färsen skall ha mycket smak eftersom pannkakan är så mild. Låt svalna något. Smörj en djup liten teflonpanna eller ugnsfast form, ca 20*35 cm. Bred ut köttfärsen i ett tunt lager. Slå försiktigt pannkakssmeten ovanpå. Grädda i ugn 225 grader tills pannkakan stannat i mitten och är gyllene och pösig, ca 30 min.

Denna rätt är god att servera med mango chutney, sallad, kikärtor (gärna marinerade i pressad citron, finrivet citronskal, chili och olivolja.  Gräddstuvad vitkål är enligt mina smaklökar mycket gott att äta tillsammans med ”bobotie”. Se receptet nedan. 


 Gräddstuvad vitkål

2 st. gula lökar grovt hackade
6 dl vitkål, strimlad
2 msk olja
5 dl grädde
3 dl vatten
2 msk maizena
1 bunt mangold eller spenat
2-3 msk Africa Piri Piri ( Ett STORT obs, detta är en mycket stark krydda! Smaka av under tiden och tillsätt INTE 2 msk från början. Ta en tsk åt gången och finn eran egen balans!)
1 tsk salt

Fräs gul lök och vitkål i olja utan att det tar färg. Tillsätt grädde och vatten och sjud under omrörning. Red av med maizena och låt puttra några minuter. Dra av kastrullen och rör ner mangold eller spenat. Smaka av med salt och Piri Piri.

 





 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar