onsdag 29 februari 2012

Att gå i väntans tider

Första lammet på Ljunglibacke på sisådär 200 år! (April 2011) Detta lilla lamm har ännu inte tagit sina första steg när bilden togs!


Husbönderna här på Ljunglibacke tycker om får och har 12 tackor och 1 bagge i ladugården. Några av våra tackor skall lamma nu i vår, så vi går i väntans tider här på gården! Finns det något sötare än lammungar!!!

Får är fina djur och relativt lättskötta. De är dock lite luriga i det att de när de blir sjuka "spelar" friska så länge som de bara kan. Detta har till stor del att göra med att fåren är ett flockdjur. Som flockdjur ska gruppen hålla ihop för att på bästa sätt kunna skydda sig mot rovdjur. Det gäller för fåret att vara piggt och hänga med flocken annars kan det lätt bli ett byte. När man som djurägare ser att ett får är sjukt så är det ofta mycket sjukt.  Det gäller därför att hålla koll på så att inget får avviker från fårens normal beteende eller utseende.

Får kan ibland felaktigt uppfattas som dumma! Kanske är det för att får relativt lätt blir stressade, men det kan man förstå om man känner till deras naturliga beteende. I studier har det visat sig att får kan känna igen minst 50 fåransikten och minst 10 olika människoansikten! Om det inte är supersmart så säg!? De kan dessutom behålla minnet av en annan individ i minst 2 år (utan att träffa individen under tiden) och de föredrar kända ansikten framför främlingars ansikten! Det har tom visat sig att fåren tycker bäst om glada människoansikten! Kan ni tänka er? Gör vi inte alla det!?

Jag lovar att det kommer att komma bilder på lamm här på bloggen längre fram i vår!

3 kommentarer:

  1. Vad spännande med all information om lamm och får E! Du får gärna berätta mer när det kommer mer lamm, hur det går till när de ska förlösa. Måste ni vara med hela tiden? Och vad gör ni med lammen, säljer, slaktar? Kram

    SvaraRadera
  2. Gud va spännande då undrar jag genast en sak...Jag läser om kognition och hjärnan nu, då är det ju rätt mycket studier som har utförts på djur, b.la för att se hur människor kan skillja sig eller är lika...

    Vi är tydligen otroligt lika andra däggdjur speciellt slätdjur och visa fåglar. Något som djur inte har enligt den forskning vi läst är "episodiskt minne". Minnen som har en tid, en plats och en "personlighet" ... Exempel igår åt jag pasta till middag) Barn utvecklar ju inte det här minnes systmet förrän de är mellan 2-4 år. Det är ett av det mest komplexa minnes system vi har och är INTE automatiskt som visa andra minnens system. Barn vid den här åldern börjar även utveckla sin självuppfattning.

    Nu undrar jag, ÄR det då så att djur INTE har någon självuppfattning, ex om de se sig själva i spegeln så fattar de inte att det är dem själva de ser? i så fall kan man ju logiskt tycka att det implicerar att de inte heller kan skapa några episodiska minnen?! För att det inte har någon uppfattning om sig själva i olika kontexter vilket det här minnes systemet behöver. SÅ HAR DJUR NÅGON SJÄLVUPPFATTNING??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Djur har ingen självuppfattning. Det är det som skiljer oss från djuren. De har inga episodiska minnen i direkt betydelse. Kramar E

      Radera